Besplatna pravna pomoć za građane u Bosni i Hercegovini

on .

U Tuzli je održana svečana ceremonija obilježavanja četverogodišnjice rada Zavoda za besplatnu pravnu pomoć Tuzlanskog kantona i završetka renoviranja i opremanja prostorija Zavoda. Gostima iz pravosudnog i javnog sektora obratili su se ministar Tuzlanskog Kantona Alen Taletović, direktorica Zavoda Mersija Jašarević i Amela Ćosović-Medić, UNDP kordinatorica sektora za sigurnost i pravdu.

Za ovu svrhu, vlada TK je obezbijedila adekvatne prostorije dok je UNDP BiH projekat Pristup pravdi: Suočavanje s poršlošću i izgradnja povjerenja za budućnost  osigurao sredstva za renoviranje prostorija i nabavku namještaja i kompjuterske opreme. Pored navedenog, Projekat je finansirao izradu i instalaciju savremene baze podataka za obradu predmeta i monitoring rada, kao i web stranicu Zavoda.

Zahvaljujući podršci UNDP Projekta, Zavod je u potpunosti opremljen u skladu s otpimalnim standardima i uslovima koji će omogućiti efikasne i kvalitetne usluge besplatne pravne pomoći, kao i zaštitu ljudskih prava socijalno i ekonomski ugroženim građanim u ovom Kantonu, kao što su siromašni građani, djeca bez roditeljske zaštite, civilne žrtve, osobe sa invalidetom, žrtve nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja i druge ranjive kategorije.

„ Važno je istaći da je Vlada TK, djelujući u teškom ekonomskom i osjetljivom političkom okruženju, prepoznala aktuelne trendove i potrebe u ovoj oblasti te u saradnji sa drugim akterima i međunarodnim partnerima, preduzela konkretne mjere ka uspostavljanju sistema koji će osigurati minimalne standarde u oblasti besplatne pravne pomoći i jednak pristup pravdi svim građanima u ovom Kantonu, što će u konačnici doprinjeti njihovoj bržoj integraciji u demokratsko društvo”, istakla je Amela Ćosović-Medic, kordinatorica sektora za sigurnost i pravdu.

Otvaranje-zavoda.jpgOtvaranje zavoda 03.jpgOtvaranje zavoda 04.jpgOtvaranje zavoda 05.jpgOtvaranje zavoda 06.jpgOtvaranje zavoda 07.jpgOtvaranje zavoda 08.jpgOtvaranje zavoda 09.jpgZavod.jpgZavod 02.jpgZavod 03.jpgZavod 04.jpgZavod 05.jpgZavod 06.jpgZavod 07.jpgZavod 08.jpgZavod 09.jpgZavod 10.jpgZavod 11.jpgZavod 12.jpg