Besplatna pravna pomoć u Bosansko-podrinjskom kantonu

on .

Brojnim gostima iz pravosudnog i javnog sektora obratili su se Admir Pozderović, ministar pravosuđa, uprave i radnih odnosa Bosansko-podrinjskog kantona i Amela Ćosović-Medić,  koordinatorica sektora za sigurnost i pravdu UNDP-a.

„Otvaranjem ovog Zavoda, usluge besplatne pravne pomoći će po prvi put u Bosansko-podrinjskom kantonu biti dostupne najugroženijim kategorijama stanovništva. Uz zajedničke napore Vlade kantona, Ministarstva pravosuđa i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), Zavod za pružanje besplatne pravne pomoći Bosansko-podrinjskog kantona će početi s radom početkom 2014. godine. UNDP, u okviru svog Programa vladavine prava, će i dalje podržavati rad ovog Zavoda kroz obrazovanje, osposobljavanje i priključenje na web sistem za pružanje BPP“, istakla je Amela Ćosović-Medić.

Vlada Bosansko-podrinjskog  kantona osigurala je adekvatan prostor za uspostavljanje Zavoda koji je uz finansijsku podršku UNDP-a u potpunosti uređen i opremljen. Projekat UNDP-a  je osigurao i odgovarajuću IT i komunikacionu opremu, a uskoro se očekuje uspostavljanje baze podataka za obradu predmeta i web stranice Zavoda. Ukupna vrijednost investicije iznosi oko 100.000 KM, koja je finansirana sredstvima UNDP Biroa za prevenciju i oporavak (BCPR).

Admir Pozderović, ministar pravosuđa, uprave i radnih odnosa Bosansko-podrinjskog kantona je istakao da je Zavod uspostavljen u skladu sa Zakonom o pružanju besplatne pravne pomoći BPK koji osigurava pravo na besplatnu pravnu pomoć i zaštitu ljudskih prava socijalno i ekonomski najugroženijim kategorijama stanovništva, uključujući građane lošeg imovinskog stanja, djecu bez roditeljskog staranja, civilne žrtve, osobe sa invalidetom, žrtve porodičnog nasilja, kao i druge ranjive kategorije, čiji se broj procjenjuje na oko 35 % stanovništva  Kantona.

Kantonalni zavod za pružanje besplatne pravne pomoći je novi član Mreže pružalaca besplatne pravne pomoći.Početak rada Zavoda sa strankama se očekuje početkom 2014. godine po okončanju procedure za izbor direktora i uposlenika.